Lidaco AB

Cellplast,
möjligheternas material

Cellplast är ett utmärkt isoleringsmaterial och konstruktionsmaterial som har många fördelar, bland annat är det kostnadseffektivt och miljövänligt.

Med sin cellulära struktur och mångsidiga egenskaper är det ett gångbart alternativ för olika isoleringslösningar och förpackningsmaterial. Genom att förstå de olika typerna av cellplast och hur man bearbetar den kan du göra välgrundade val när du väljer material för ditt nästa projekt.

Bearbetning av cellplast

Bearbetning av t.ex. EPS XPS omfattar flera steg för att säkerställa att den formas till önskad form och storlek på ett effektivt sätt. Det första steget är att skära cellplasten till önskad storlek t.ex. med hjälp av en varmtrådskärare eller en bandsåg. Den kan sedan formas genom t.ex. fräsning eller värmetråd. Genom att förstå de olika typerna av cellplast och hur man bearbetar den kan du göra välgrundade val när du väljer material för ditt nästa projekt.

Se möjligheterna med cellplast

Hot wire värmetråd cellplast

Fördelarna med cellplast

Energieffiktivitet

Cellplastger utmärkta energibesparingar genom att minska värmeförlusten och förhindra luftinfiltration, vilket gör den till en idealisk lösning för isolering.

Hållbarhet

Cellplast är ett slitstarkt material som tål extrema temperaturer och är motståndskraftigt mot fukt och skadedjur.

Mångsidighet

Cellplast kan formas och skäras för att passa alla applikationer, vilket gör den till en mångsidig lösning för olika projekt.

Sandwich

Isolering

Olika lösningar på isoleringar. T.ex. isolering till borrkärnor

Produkter i cellplast

Exempel på vad som kan tillverkas i cellplast
Sandwichkonstruktion i cellplast, xps

Sandwich

Fräsning av kärnor till sandwichkonstruktioner

Gjutform cellplast

Gjutformar

Gjutform för olika typer av gjutningar.

Jigg för limning av rörsystem i xps

Jiggar

Jiggar för komplicerade montage, limningar eller svetsjigg.

Cellplastfräsning

3D fräsning

Komplicerade fräsningar av 3D modeller för t.ex. glasfiberformar

Transportsäkring, transportskydd i xps eps

Emballage

Tillverkning av transportemballage för att skydda känslig utrustning

Loggor, texter och bostäver i cellplast

Bokstäver

Texter och logotyper i cellplast

Isolering, spalock i cellplast, frigolit

Spalock

Kärnor till Spalock i olika material

Vanligaste typerna
av cellplast?

Cellplast, även känd som expanderad polystyren (EPS) respektive extruderad polystyren (XPS), är en typ av isoleringsmaterial som är tillverkat av polystyrenpärlor. Båda typerna av isolering har liknande egenskaper och är lämpliga för olika applikationer, inklusive isolering och förpackning. EPS framställs genom att polystyrenpärlorna värms upp med ånga, medan XPS framställs med en annan process som innebär att pärlorna smälts och sedan pressas ut genom en form. Den största skillnaden mellan EPS och XPS är deras densitet, där XPS är tätare och styvare, vilket gör det till ett lämpligt alternativ där högre hållfasthet krävs.

EPS och XPS 

EPS har öppna celler och XPS har slutna celler. Cellplast med slutna celler har ett högre R-värde, vilket gör den mer energieffektiv än cellplast med öppna celler. Cellplast med slutna celler är tätare och styvare.. Cellplast med öppna celler är mjukare och har ett lägre R-värde, vilket gör den bättre lämpad för t.ex. väggisolering.